Ana içeriğe atla

Google cezaları ve Kopya İçerik şikayeti

 

Google kopya içerik yakınma etme servisi ile web sitenize eklediğiniz içerikleri kendi sitelerinde gösteren kişileri yakınma edebilirsiniz. Bu sayede google arama motoru o siteye ihtiyaç duyulan cezayı en kısa sürede verecektir. Son dönemlerde oldukça karşılaştığım bir mevzu olduğundan bu makaleyi yazmak istedim. Bir yazı yazıyoruz utanmadan, arlanmadan o yazıyı kendi sitesine ekliyorlar. Ya bir ekmek çalmışsın, ya da başka bir şey. Sonuçta hırsızsın. Bunun hesabını iyi mi vereceksin. Veremezsin, veremeyeceksin de.
Google arama motorunun her geçen gün algortima geliştirmesi ve güncellemesi ile beraber emsalsiz içeriğin seo açısından önemi daha da artar oldu. Kim yazmış olduğu bir yazının değişik bir sitede izinsizce kullanılmasını ister ki? Bu mevzuda mağdur olan her türlü arkadaşıma destek olmak için bu makaleyi yazma ihtiyacı duydum. Kıymetli dostlarım ilk olarak yapmanız ihtiyaç duyulan https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport?hl=tr bu adrese giriş yapmak. Sonrasında en alt bölümde yer edinen Web spam bildir sayfasını ziyaret etmektedir.



Webspam bildir butonuna tıkladıktan sonrasında oluşturulan sayfada içeriğimizi kopyalayan sayfayı yakınma edebiliriz.

İlk alana içeriğinizin kopyalanıp yayınlandığı sayfayı yazıyorsunuz. İkinci alanı boş bırakıp izahat kısmına mevzuyu özetliyorsunuz. Şu demek oluyor ki kısacası içeriğinizin çalındığını belirtiyorsunuz. Bu noktadan sonrasında google er ya da geç bu mevzuya önlemini alıyor. Bu aşamada dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan bir mevzu var. Sizin içeriğinizin kopyalanan içerikten ilkin index alması koşul. Aksi taktirde google gözünde kopya işlemini icra eden site siz gözükürsünüz. Bunun için de yazılarınızın süratli index alması adına webmaster araçlarında yer edinen google şeklinde getir seçeneğini kullanabilirsiniz.
Bir mevzuya daha değinmek isterim. Son zamanlarda canımı oldukça sıkan bir mevzu bu. Hepimiz emek sarf ediyor bir mevzu buluyor ve bununla ilgili içerikler hazırlıyoruz. Yayınladıktan 24 saat sonrasında bir bakıyorum hepimiz benzer başlıklarla ilgili makaleler yazıyor. Buradan o arkadaşlara sesleniyorum. Siz değişik olması imkansız mısınız? Farkındalık yaratamaz mısınız? Ben size ne olduğunuzu söyleyeyim. Siz hiçbir vakit başarıya ulaşmış olamayacaksınız. Saygı duyulmayan kişiler olarak kalacaksınız. Ben ise başardığımı düşünüyorum. Bundan dolayı fazlaca saygı duyduğum bir cümle var. Taktir edilirsen değil, öykünmek edilirsen başarmışsındır. Taklitcilerimiz çoğaldı. Ben hangi yolda ilerlersem onlarda o yolda aşama kaydediyor. Devam edin durmayın. Sakın bu yazdıklarımdan utanmayın. Siz gene aynı yolda devam edin.
Bizim emeklerimizi hiçe saymayıp paylaşan, okuyan, beğenen ve yorum icra eden arkadaşlarıma ise teşekkürü borç biliyorum. Onların daima yanındayım, daima da olacağım. Onlara hususi bir grup kuracağım ve bir tek onları bu gruba dahil edeceğim. Daha oldukça çalışıp daha hususi kaynaklar paylaşacağım. Paylaştığım kaynaklar şifreli ve yalnız onlara hususi olacak.
Kıymetli dostlarım kul hakkı yiyen kimse bizlerden değildir. Google kopya içerik şikayeti ve emek hırsızları hakkında yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu cezalandırmaya niçin olabilecek bir sürü hal bulunur. Siz web tasarımınızı yaparken eğer SEO’nun arka kapılarından dolanmayı tercih ederek algoritmayı yanıltmaya çalışmışsanız veya internetten web sitenize gerçekte size ilişik olmayan içerikleri yerleştirmiş şu demek oluyor ki bir nevi kopyala/yapıştır yapmışsanız, bu benzer biçimde durumlar web sitenizin cezalandırılmasına, arama sonuçlarında aşağı çekilmesine sebep olacaktır.

Google’dan web tasarım sürecinde ceza almak bir tek ufak ölçekli web sitelerinin başına gelen bir hal değil normal olarak. arasıra sıralamalarda göze çarpan keyword’ler adına kendisine iyi yer edinmiş siteler de ceza ile karşı karşıya kalabilmekte. lakin bu sitelerin mali güçleri yüksek olduğu adına, tekrardan SEO çalışmalarına büyük miktarlar harcayıp sıralamalarını geri alabilmektedirler. eğer minik bir site sahibi iseniz ve Google’dan web siteniz ceza almış ise, sizin de bunu düzeltmek adına atabileceğiniz adımlar mevcut.

Google’dan web dizaynı sürecinizde ceza almanız şeklinde yapmanız ihtiyaç duyulan ilk devinim Google’ın size verdiği bu cezanın doğru bir karar olup olmadığına bakmaktır. Bundan güvenli olduktan sonrasında web siteniz için attığınız hangi adımların sizin bu cezayı almanıza sebep bulunduğunu bulmaya çalışmaktır. Ceza sebebinizi belirledi iseniz, normal olarak yapacağınız şey bu adımda bu cezanın sebebini ortadan kaldırmak olmalı. Süregelen bir çarpıklıkla devam edip cezanızın kalkmasını talep edemezsiniz natürel olarak.

Arkasından Google ile irtibata geçmek en iyisi olacaktır. Google adına bir yazışma formu doldurarak bu formu Google’a ilişik webmasterlar için oluşmuş olan bloğa iletiniz. Bu kontakt formunda sitenizin Google tarafınca ceza aldığını düşündüğünüzü ve bunu fark ettikten sonrasında cezayı gerektiren sıkıntıları ortadan kaldıracak hamleler yaptığınızı belirtin. Google’dan web sitenizin gene gözden geçirilmesini ilgi edin.

Tüm bu tarz şeyleri yaptıktan sonrasında haiz olduğunuz web sitesinin sıralamasını geri almanız adına iyileştirmeler hayata geçirmeye devam etmeniz gerekmekte. Maalesef Google yönünden ceza almak size ekstradan ve hakikaten kayda kıymet bir yük çıkartacaktır. Zamanında yaptığınız SEO mevzusu için ki iyileştirmelerinizi hem gözden geçirip hem de yine optimize etmeniz gerekecektir. bununla birlikte var olanoptimizasyonlarınızın geliştirilmesini sağlamalı, siteniz adına tekrardan yeni SEO çalışmalarına zaman kaybetmeden başlamalısınız. Bunun için daha kaliteli sitelerden backlink’ler edinmeye çalışmalı, Google açısından web sitenizin önemli bulunduğunu kanıtlamanın yollarına devam etmelisiniz. fakat bu halde tasarladığınızı web sitenizi tekrardan arama motoru sıralamalarında eskiden sitenizin olduğu sıralara taşımanız mümkün olabilecek, bu da apaçık ortadadır ki size para ve nakit kaybı demek olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Word Dosyasındaki Resimleri Silme - Kaldırma ?.

Microsoft Word dosyasındaki resimler toplu olarak kaldırmak Microsoft Word dosyasındaki resimleri toplu olarak kaldırmak için CTRL+H tuş kombinasyonunu kullanarak (bul-değiştir) penceresini açın. Açılan pencere de (aranan değer / find what) wordde resimleri silmek için aşağıdaki komutu yazın. ^g microsoft word de resimleri kaldırmak için (yeni değer / replace with) alanına hiçbirşey yazmayıp boş bırakın. (Tümünü değiştir /  Replace all) butonuna tıklayın. Bütün Microsoft wordde / word dosyasından bütün resimler kaybolur / silinir.

Animasyonun 12 Prensibi / Kuralı nedir ?

ANİMASYON Animasyon nedir ? Animasyon (canlandırma) , birkaç  resmin  arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. Geçmişte animasyonlar birkaç kağıda istenen resimlerin çizilmesi ve kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Günümüzde  bilgisayar  teknolojisi hem  vektör  hem de  piksel  tabanlı animasyonlar yapılmasına olanak sağlamaktadır. 2D animasyon tekniğinde saniyede 12 kare çizilerek yapılır. Limited animasyon tekniğinde ise daha az kare çizilerek yapılmaktadır. Bir animasyon filmi yapılmadan önce karakter tasarımları arkasından senaryonun storyboard çalışması ve en son layout çalışması yapılmaktadır. Profesyonel bir şekilde yapılması planlanan bir animasyon filmine bu aşamalar geçilmeden başlanamaz. Animasyon teknikleri son zamanlarda yapılan işlerle teknikte sınır tanımadığını göstermiştir. Fakat genel olarak kategorize etmek gerekirse 3D, 2D, st...

YÖNETİMİN 14 İLKESİ - Henry Fayol - 1841 - 1925

YÖNETİMİN 14 İLKESİ (Henry Fayol – 1841 – 1925) 1. İŞ BÖLÜMÜ: Bir tek alanda çalışma ya da bir konuda uzmanlaşma, çalışanların daha hızlı deneyim kazanmalarına ve yeteneklerini düzenli bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olur. Çalışanlar, iş bölümü yapılarak daha verimli hale getirilebilirler. 2. YETKİLENDİRME/YETKELENDİRME: Talimatlar doğru bir şekilde verilmeli, bununla birlikte çalışanların görevleriyle ilgili yetkileri de dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. 3. DİSİPLİN: Çalışanların talimatlara riayet etmesi gerekir, ancak bu iki yönlü bir olgudur: Eğer yöneticiler, iyi bir liderlik sergileyip, takımın bir parçasıymış gibi hareket ederlerse, çalışanlarının iş talimatlarına riayet etmelerini sağlayabilirler. 4. TALİMATLARDA BÜTÜNLÜK: Talimatlarda çelişkiye yol açmamak için her çalışan yalnızca bir yöneticiye bağlı olmalıdır. 5. YÖNETİMDE BÜTÜNLÜK: Aynı görevleri yapan kişiler aynı amaçlara sahip olmak zorundadır. Bu, bir şirkette koordinasyonu sağlamanın temelidir. Yönetim bütünlü...