1. Dünya üzerinde 2500'den fazla programlama dili var. Bunların bazılarını sadece geliştiren kişiler biliyor.
2. Hangi dili öğreneceğim sorusuna verilebilecek en uygun cevap neye ihtiyacının olduğu sorusudur. Biraz açıklayalım: Programlama dili ile ne yapılmak isteniyor?
Örneğin web programlama yapacaksanız öğrenmeniz gereken diller oldukça kısıtlı bir yelpaze olarak karşınıza çıkıyor.
Sunucu taraflı programlama yapılacaksa: ASP veya PHP bilinmesi lazım.
İstemci tabanlı programlar veya scriptler geliştirilecekse: Java, Javascript gibi.
Genel amaçlı program geliştirilecekse genel olarak üç yol karşımıza çıkıyor:
I. Basic ailesi: Basic dilini öğrenip Visual Basic ile pekiştirebilirsiniz. Öğrenimi ve kod yazması kolaydır ancak yapacakları oldukça kısıtlıdır.
II. Pascal ailesi: Pascal dilini öğrenip Delphi veya Lazarus ile görsel programlar geliştirebilirsiniz. Pascal öğrenmek Basic öğrenmeye göre biraz daha zordur fakat kapasitesi Basicten çok daha fazlasıdır.
III. C ailesi: C programlama dili ili başlayarak arkasından C++ veya C# (Si-Şarp olarak okunur) geçiş yapabilirsiniz. C orta seviyede bir programlama dili olduğundan imlası daha ağırdır. Ancak Windows, Unix ve Android gibi işletim sistemlerinin temel yapıları C ve türevi diller kullanılarak yazıldığını hatırlatalım. Şu anda internette en çok döküman bulabileceğiniz ve en yaygın olarak kullanılan programlama dili ailesi de C'dir.
Bu arada son yıllarda Phyton programlama dili de oldukça yaygınlaşmaktadır.
Burada en önemlisi başlangıç için doğru kararı verebilmektir. Benim tavsiyem programlamaya temel programlama mantığını öğrenmek için (girdi-çıktı işlemleri - karar verme yapıları - döngüler - fonksiyonlar ve prosedürler) Pascal veya C ile başlamaktır. Pascal'ı imlası daha kolay olduğu için öneririm. (Pascal programlama dilinin ortaya çıkış amacının üniversite öğrencilerine programlamayı daha kolay öğretmek olduğu unutulmamalıdır.
Basit programlar geliştirilmek isteniyorsa pascal öğrendikten sonra Delphi veya Lazarus ile istenilen görsel programlar rahatlıkla geliştirilebilir.
Programlamada ilerlemek istiyorsanız C dili ve arkasından da C# veya bir başka dile geçebilirsiniz..
Programlamaya yeni baslamak isteyen ve hicbir teknik bilgisi olmayan birisine C gibi alt seviye dilleri ya da C++, Java veya C# gibi ust seviye olsa da bircok kisitlamaya sahip, bazi isleri yapmak icin bircok kompleks (ve ozellikle ticari) framework ve kutuphanelere ihtiyac duyan programlama dillerini tavsiye etmek, bence o kisinin bu isten bir an once vazgecmesine davetiye cikarmaktir.
Programlama bana gore eglencedir. Bunu profesyonel olarak yapacaksaniz dahi, isin eglencesi olmadiginda bence anlamsizdir. Bu yuzden, yeni baslayan ve teknik bilgiye sahip olmayan birisinin, akici, basit sozdizimi ve rahat kullanilabilen bir programlama diliyle baslamasinda fayda var. Bence (ve hatta bircok programciya gore), yeni baslayan birisi icin en uygun dillerden birisi Python'dur.
Python, ne C gibi alt seviyedir, ne de Java ve C# gibi kati kurallara sahiptir. Soz dizimi de basit oldugu icin bir Python kodunu okumak ve anlamak oldukca kolaydir. Ayrica IDLE adli editor/konsol birlesimi, basit kodlari interaktif olarak denemeyi sagladigi icin ogrenmeyi daha da kolaylastirir.
Eger kisi ileride bu isi profesyonel olarak yapacaksa, Python ile edindigi bilgi birikmini daha alt seviye bir dile veya Java ya da C# gibi diger dillere aktarmakta sorun yasamayacaktir.
Bu nedenle 16 yildir kod yazan, son 8 yilini da profesyonel olarak kod
yazarakgeciren biri olarak Python'u oneririm.
Algoritma konusuna gelince, algoritma bir isi yapma yontemidir. Piyasada giris seviyesinde bircok algoritma kitabi var. Bunlara bakabilirsiniz. Ancak buna cok takilmayin. Herhangi bir dilin giris seviye kitaplari zaten size basit algoritma kurma bilgisini vermeye calisir.
Birçok yerde programlamaya başlamak isteyenlerin (genellikle lise öğrencileri), hangi programlama dili ile başlamanın daha iyi olacağını sorduklarını görüyorum. Tabi her kafadan bir ses çıkıyor (buraya yazdıklarım da benim kafamdan çıkan sesler) ve soruyu soran da ayrı bir pişman oluyor. Soruyu soranların bir kısmı, sadece merak ettikleri için programlama öğrenmek isterken, bir kısmı da ileride kariyer olarak programcılığı seçmek istiyor. Bazıları da oradan buradan “abi, programcılıkta çok para var, süper bir proğram/site yapsan deli gibi para kazanırsın. Programcılara hem şirketler de manyak gibi para veriyor.”, “olm var ya, Java diye bir şey varmış, öğrenince şirketler havada kapıyormuş” vs. gibi şeyler duyup merak ediyor, “acaba ben de öğrenebilir miyim?” diye heves ediyor. Uzun sayılabilecek bir süredir programcılık yapan birisi olarak o manyak gibi para veren şirketlerle bir türlü karşılaşmış değilim, ama neyse.
Büyük hevesle “ben programlama öğrenmek istiyorum, ne yapmam lazım?” veya “çeşitli programlama dilleri var, hangisini öğrenmeliyim?” diye sorun bir çocuğa, “hoop, biz senelerimizi bu işe verdik, sen bacak kadar boyunla nasıl hemen öyle programlama öğreneceksin? Önce git bakalım üniversiteye, oku adam gibi X’i, Y’yi, zartı zurtu, ondan sonra program yazarsın” diye cevap verip, çocuğun tüm hevesini kıran ruh hastalarını saymazsak, (bana göre) aklı başında cevap veren kişi sayısı çok az oluyor. Çünkü, verilen cevaplar genellikle ya “Java’ da çok para varmış” gibi sadece paraya dayalı ya da herşeyi abartarak “bu işi sonuna kadar öğreneceksen C öğren” tarzı saçmalıklar oluyor. Farklı programlama dillerinin fanatiklerinin de birbirlerine laf atıp, iyice kafa karıştırması da cabası.
Yeni başlayan birisine tavsiyede bulunmadan önce, programlamayı ne olarak gördüğümüze bakmak lazım. Hayatımın son 8 yılında hep yazılım geliştirme ile ilgili işlerde çalıştım. Ya bir yazılım geliştirdim, ya servis için programlama yaptım ya da bir yazılım ekibini yönettim. Her ne kadar programlama bana bir “ekmek kapısı” olsa da, aslında benim için hep eğlence kaynağı olmuştur. Bu, daha bir bilgisayarım dahi yokken bir BASIC kitabı alıp, okuduğum ve öğrendiğim komutlarla kağıt üzerinde kendimce program yazmaya çalıştığım zamandan beri böyle. Bir şey üretmek, bir soruna çözüm bulmak, ürettiğim veya üretilmesinde pay sahibi olduğum şeyin çalıştığını ve kullanıldığını görmek, her zaman daha iyi, daha hızlı yöntemler geliştirebilmek benim için hep eğlence ve haz kaynağı oldu.
Teknik lisede okuduğum için, müfredatta bize gösterilen ilk programlama dili BASIC (GW-BASIC) idi. Her ne kadar öğretmenlerimiz konuları bize ciddiyetle anlatıyor olsalar da, boş kaldığımız ve pratik yaptığımız zamanlarda hemen bize öğretilen konuların dışına çıkar, kendimizce farklı kullanıcı arayüzleri geliştirmeye, hatta basit bir pencereleme sistemi yapmaya, dosya yöneticileri yapmaya falan çalışırdık. Arkadaşım Hakan ile bu konularda çekişmeli bir yarış içerisindeydik. Ben yeni bir şey yaptığımda böbürlenerek gösterirdikten birkaç gün sonra Hakan benim yaptığım şeyi ilerletip, yeni eklerle daha iyisini yaparak çıkagelirdi ya da tam tersine o başka bir şeyler yapar, sonra ben onu daha ileriye götürmeye çalışırdım. Amacımız bir yandan yeni şeyler yapabilmek, yaparken öğrenmekti ama sonuçta bu iş yine bizim için bir çeşit eğlenceydi.
Bence programlamaya yeni başlayacak birisi de işi eğlence olarak görebilmeli ve yaptığı şeylerden zevk alabilmeli. Bunun için de öğrenmeye/kullanmaya çalıştığı programlama dili, sıkıcı, katı kuralları olmayan, basit şeyleri yapmak için hafıza yönetimi gibi konulara girmek zorunda bırakmayan veya onlarca pakete ihtiyaç duymayan bir dil olmalı. Çünkü yeni başlayan birisinin nereye kadar ilerleyeceğini kestirmek oldukça zor. Eğer işe profesyonel olarak devam etmeye karar verirse, başlarda elde ettiği deneyimi, mühendislik veya bilgisayar bilimleri gibi bir disipline devam ederek taşıyabilir. Yok, sadece eğlence olarak kalacaksa, belki basit programlar yazacak birisini, pointerlar vs. ile sıkmanın alemi ne?
Peki hangi programlama dili?
Yeni başlayan birine C’ yi tavsiye etmek bana sanki ilk defa bisiklete binecek bir çocuğa destek tekerlekleri vs olmadan 18 vitesli bir bisiklet verip, al istediğin gibi kafanı gözünü yarabilirsin demeye benziyor. Çünkü, herşeyden önce kişi bir derleyici (compiler) konusuyla karşı karşıya. Bilgisayarlar konusunda çok fazla teknik bir bilgiye sahip olmayan birisinin derleme konusunu anlaması en başta zor. Kişinin amacı bir program yazıp çalıştırmak, ekranda kendi yaptığı şeyleri görmek vs. İşi biraz ilerletmeye çalıştığında, karakter dizileriyle işlem yapması için gerekli basit fonksiyonların standart kütüphanede olmayışı, onun yerine oturup kendisinin yazması gerekliliği, en başta çok moral bozucu olabilir.
Denebilir ki, şu anda Internet var, Google’ da basit bir aramayla her şey bulunabilir. Doğru, bulunabilir ama bu bilgilerin yeni başlayan birisi için ne kadar sıkıcı ve kafa karıştırıcı olabileceğini göz önünde bulundurmak gerek. Eğer birebir ilgilenip, her sorduğu soruya cevap vermeyecek veya doğru cevapları bulması için yön göstermeyecekseniz, C’ yi tavsiye etmek bana göre yanlış olur.
Peki Java veya C#? Her ne kadar C’ ye göre üst seviye olsalar da, nesneye dayalı programlamayı zorlamak, yine basit işler için de bir çok paket kullanmak zorunda kalmak yine yeni başlayan birisini sıkıcı ve birçok teknik terim içeren kitap/makale okumak zorunda bırakmak demek.
Eğer söz konusu kişi bir bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği veya bilgisayar bilimleri öğrencisi olsaydı, belki C, Java veya C# öğrenilmesi gereken ilk dil olabilirdi. Zaten diğer derslerde ihtiyaç duyacağı birçok bilgiyi alan kişiden bu dilleri öğrenirken karşılaşacağı zorlukların üstesinden gelmesi beklenebilir. Ancak bir hevesle birşeyler öğrenmeye çalışan, amacı eğlenceli birkaç program ve belki de basit oyunlar yazmak olan bir kişiyi, ileride programlamaya profesyonel olarak devam edecek olsa da en başlarda teknik konulara boğmanın işin tüm eğlencesini kaçıracağını düşünüyorum.
Bence yeni başlayan birisinin ilk öğrenebileceği ve çeşitli denemeler yapabileceği dil, kolay anlaşılabilir, herhangi bir programlama tekniğini zorlamayan, yazılan bir programı çalıştırmak için onlarca şey indirmeye ihtiyaç duymayan, gerektiğinde küçük bir betik, gerektiğinde web uygulaması, gerektiğinde masa üstü uygulaması geliştirmeyi sağlayan pratik bir dil olmalı. Bu yüzden hiçbir teknik bilgiye sahip olmayan birine tavsiye edilebilecek programlama dili bence Python.
Internet’te her dil ile ilgili olduğu gibi Python ile ilgili birçok kaynak mevcut. Ayrıca Python’ un interaktif konsolu ve IDLE bir deneme yanılma tahtası olarak kullanılabiliyor.
Evet, biliyorum, Python ile GUI’ ye sahip bir program yazmak istendiğinde “hangi toolkit’ i kullanmalı?” sorusu ortaya çıkıyor ama yine de oraya kadar kişi birçok programlama terimine aşinalık kazanacak ve birşeyler üretebiliyor olacaktır.
Konuyu ünlü bilgisayar bilimcisi Donald E. Knuth‘ un şu sözleriyle bitireyim:
Yani:
2. Hangi dili öğreneceğim sorusuna verilebilecek en uygun cevap neye ihtiyacının olduğu sorusudur. Biraz açıklayalım: Programlama dili ile ne yapılmak isteniyor?
Örneğin web programlama yapacaksanız öğrenmeniz gereken diller oldukça kısıtlı bir yelpaze olarak karşınıza çıkıyor.
Sunucu taraflı programlama yapılacaksa: ASP veya PHP bilinmesi lazım.
İstemci tabanlı programlar veya scriptler geliştirilecekse: Java, Javascript gibi.
Genel amaçlı program geliştirilecekse genel olarak üç yol karşımıza çıkıyor:
I. Basic ailesi: Basic dilini öğrenip Visual Basic ile pekiştirebilirsiniz. Öğrenimi ve kod yazması kolaydır ancak yapacakları oldukça kısıtlıdır.
II. Pascal ailesi: Pascal dilini öğrenip Delphi veya Lazarus ile görsel programlar geliştirebilirsiniz. Pascal öğrenmek Basic öğrenmeye göre biraz daha zordur fakat kapasitesi Basicten çok daha fazlasıdır.
III. C ailesi: C programlama dili ili başlayarak arkasından C++ veya C# (Si-Şarp olarak okunur) geçiş yapabilirsiniz. C orta seviyede bir programlama dili olduğundan imlası daha ağırdır. Ancak Windows, Unix ve Android gibi işletim sistemlerinin temel yapıları C ve türevi diller kullanılarak yazıldığını hatırlatalım. Şu anda internette en çok döküman bulabileceğiniz ve en yaygın olarak kullanılan programlama dili ailesi de C'dir.
Bu arada son yıllarda Phyton programlama dili de oldukça yaygınlaşmaktadır.
Burada en önemlisi başlangıç için doğru kararı verebilmektir. Benim tavsiyem programlamaya temel programlama mantığını öğrenmek için (girdi-çıktı işlemleri - karar verme yapıları - döngüler - fonksiyonlar ve prosedürler) Pascal veya C ile başlamaktır. Pascal'ı imlası daha kolay olduğu için öneririm. (Pascal programlama dilinin ortaya çıkış amacının üniversite öğrencilerine programlamayı daha kolay öğretmek olduğu unutulmamalıdır.
Basit programlar geliştirilmek isteniyorsa pascal öğrendikten sonra Delphi veya Lazarus ile istenilen görsel programlar rahatlıkla geliştirilebilir.
Programlamada ilerlemek istiyorsanız C dili ve arkasından da C# veya bir başka dile geçebilirsiniz..
Programlamaya yeni baslamak isteyen ve hicbir teknik bilgisi olmayan birisine C gibi alt seviye dilleri ya da C++, Java veya C# gibi ust seviye olsa da bircok kisitlamaya sahip, bazi isleri yapmak icin bircok kompleks (ve ozellikle ticari) framework ve kutuphanelere ihtiyac duyan programlama dillerini tavsiye etmek, bence o kisinin bu isten bir an once vazgecmesine davetiye cikarmaktir.
Programlama bana gore eglencedir. Bunu profesyonel olarak yapacaksaniz dahi, isin eglencesi olmadiginda bence anlamsizdir. Bu yuzden, yeni baslayan ve teknik bilgiye sahip olmayan birisinin, akici, basit sozdizimi ve rahat kullanilabilen bir programlama diliyle baslamasinda fayda var. Bence (ve hatta bircok programciya gore), yeni baslayan birisi icin en uygun dillerden birisi Python'dur.
Python, ne C gibi alt seviyedir, ne de Java ve C# gibi kati kurallara sahiptir. Soz dizimi de basit oldugu icin bir Python kodunu okumak ve anlamak oldukca kolaydir. Ayrica IDLE adli editor/konsol birlesimi, basit kodlari interaktif olarak denemeyi sagladigi icin ogrenmeyi daha da kolaylastirir.
Eger kisi ileride bu isi profesyonel olarak yapacaksa, Python ile edindigi bilgi birikmini daha alt seviye bir dile veya Java ya da C# gibi diger dillere aktarmakta sorun yasamayacaktir.
Bu nedenle 16 yildir kod yazan, son 8 yilini da profesyonel olarak kod
yazarakgeciren biri olarak Python'u oneririm.
Algoritma konusuna gelince, algoritma bir isi yapma yontemidir. Piyasada giris seviyesinde bircok algoritma kitabi var. Bunlara bakabilirsiniz. Ancak buna cok takilmayin. Herhangi bir dilin giris seviye kitaplari zaten size basit algoritma kurma bilgisini vermeye calisir.
Birçok yerde programlamaya başlamak isteyenlerin (genellikle lise öğrencileri), hangi programlama dili ile başlamanın daha iyi olacağını sorduklarını görüyorum. Tabi her kafadan bir ses çıkıyor (buraya yazdıklarım da benim kafamdan çıkan sesler) ve soruyu soran da ayrı bir pişman oluyor. Soruyu soranların bir kısmı, sadece merak ettikleri için programlama öğrenmek isterken, bir kısmı da ileride kariyer olarak programcılığı seçmek istiyor. Bazıları da oradan buradan “abi, programcılıkta çok para var, süper bir proğram/site yapsan deli gibi para kazanırsın. Programcılara hem şirketler de manyak gibi para veriyor.”, “olm var ya, Java diye bir şey varmış, öğrenince şirketler havada kapıyormuş” vs. gibi şeyler duyup merak ediyor, “acaba ben de öğrenebilir miyim?” diye heves ediyor. Uzun sayılabilecek bir süredir programcılık yapan birisi olarak o manyak gibi para veren şirketlerle bir türlü karşılaşmış değilim, ama neyse.
Büyük hevesle “ben programlama öğrenmek istiyorum, ne yapmam lazım?” veya “çeşitli programlama dilleri var, hangisini öğrenmeliyim?” diye sorun bir çocuğa, “hoop, biz senelerimizi bu işe verdik, sen bacak kadar boyunla nasıl hemen öyle programlama öğreneceksin? Önce git bakalım üniversiteye, oku adam gibi X’i, Y’yi, zartı zurtu, ondan sonra program yazarsın” diye cevap verip, çocuğun tüm hevesini kıran ruh hastalarını saymazsak, (bana göre) aklı başında cevap veren kişi sayısı çok az oluyor. Çünkü, verilen cevaplar genellikle ya “Java’ da çok para varmış” gibi sadece paraya dayalı ya da herşeyi abartarak “bu işi sonuna kadar öğreneceksen C öğren” tarzı saçmalıklar oluyor. Farklı programlama dillerinin fanatiklerinin de birbirlerine laf atıp, iyice kafa karıştırması da cabası.
Yeni başlayan birisine tavsiyede bulunmadan önce, programlamayı ne olarak gördüğümüze bakmak lazım. Hayatımın son 8 yılında hep yazılım geliştirme ile ilgili işlerde çalıştım. Ya bir yazılım geliştirdim, ya servis için programlama yaptım ya da bir yazılım ekibini yönettim. Her ne kadar programlama bana bir “ekmek kapısı” olsa da, aslında benim için hep eğlence kaynağı olmuştur. Bu, daha bir bilgisayarım dahi yokken bir BASIC kitabı alıp, okuduğum ve öğrendiğim komutlarla kağıt üzerinde kendimce program yazmaya çalıştığım zamandan beri böyle. Bir şey üretmek, bir soruna çözüm bulmak, ürettiğim veya üretilmesinde pay sahibi olduğum şeyin çalıştığını ve kullanıldığını görmek, her zaman daha iyi, daha hızlı yöntemler geliştirebilmek benim için hep eğlence ve haz kaynağı oldu.
Teknik lisede okuduğum için, müfredatta bize gösterilen ilk programlama dili BASIC (GW-BASIC) idi. Her ne kadar öğretmenlerimiz konuları bize ciddiyetle anlatıyor olsalar da, boş kaldığımız ve pratik yaptığımız zamanlarda hemen bize öğretilen konuların dışına çıkar, kendimizce farklı kullanıcı arayüzleri geliştirmeye, hatta basit bir pencereleme sistemi yapmaya, dosya yöneticileri yapmaya falan çalışırdık. Arkadaşım Hakan ile bu konularda çekişmeli bir yarış içerisindeydik. Ben yeni bir şey yaptığımda böbürlenerek gösterirdikten birkaç gün sonra Hakan benim yaptığım şeyi ilerletip, yeni eklerle daha iyisini yaparak çıkagelirdi ya da tam tersine o başka bir şeyler yapar, sonra ben onu daha ileriye götürmeye çalışırdım. Amacımız bir yandan yeni şeyler yapabilmek, yaparken öğrenmekti ama sonuçta bu iş yine bizim için bir çeşit eğlenceydi.
Bence programlamaya yeni başlayacak birisi de işi eğlence olarak görebilmeli ve yaptığı şeylerden zevk alabilmeli. Bunun için de öğrenmeye/kullanmaya çalıştığı programlama dili, sıkıcı, katı kuralları olmayan, basit şeyleri yapmak için hafıza yönetimi gibi konulara girmek zorunda bırakmayan veya onlarca pakete ihtiyaç duymayan bir dil olmalı. Çünkü yeni başlayan birisinin nereye kadar ilerleyeceğini kestirmek oldukça zor. Eğer işe profesyonel olarak devam etmeye karar verirse, başlarda elde ettiği deneyimi, mühendislik veya bilgisayar bilimleri gibi bir disipline devam ederek taşıyabilir. Yok, sadece eğlence olarak kalacaksa, belki basit programlar yazacak birisini, pointerlar vs. ile sıkmanın alemi ne?
Peki hangi programlama dili?
Yeni başlayan birine C’ yi tavsiye etmek bana sanki ilk defa bisiklete binecek bir çocuğa destek tekerlekleri vs olmadan 18 vitesli bir bisiklet verip, al istediğin gibi kafanı gözünü yarabilirsin demeye benziyor. Çünkü, herşeyden önce kişi bir derleyici (compiler) konusuyla karşı karşıya. Bilgisayarlar konusunda çok fazla teknik bir bilgiye sahip olmayan birisinin derleme konusunu anlaması en başta zor. Kişinin amacı bir program yazıp çalıştırmak, ekranda kendi yaptığı şeyleri görmek vs. İşi biraz ilerletmeye çalıştığında, karakter dizileriyle işlem yapması için gerekli basit fonksiyonların standart kütüphanede olmayışı, onun yerine oturup kendisinin yazması gerekliliği, en başta çok moral bozucu olabilir.
Denebilir ki, şu anda Internet var, Google’ da basit bir aramayla her şey bulunabilir. Doğru, bulunabilir ama bu bilgilerin yeni başlayan birisi için ne kadar sıkıcı ve kafa karıştırıcı olabileceğini göz önünde bulundurmak gerek. Eğer birebir ilgilenip, her sorduğu soruya cevap vermeyecek veya doğru cevapları bulması için yön göstermeyecekseniz, C’ yi tavsiye etmek bana göre yanlış olur.
Peki Java veya C#? Her ne kadar C’ ye göre üst seviye olsalar da, nesneye dayalı programlamayı zorlamak, yine basit işler için de bir çok paket kullanmak zorunda kalmak yine yeni başlayan birisini sıkıcı ve birçok teknik terim içeren kitap/makale okumak zorunda bırakmak demek.
Eğer söz konusu kişi bir bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği veya bilgisayar bilimleri öğrencisi olsaydı, belki C, Java veya C# öğrenilmesi gereken ilk dil olabilirdi. Zaten diğer derslerde ihtiyaç duyacağı birçok bilgiyi alan kişiden bu dilleri öğrenirken karşılaşacağı zorlukların üstesinden gelmesi beklenebilir. Ancak bir hevesle birşeyler öğrenmeye çalışan, amacı eğlenceli birkaç program ve belki de basit oyunlar yazmak olan bir kişiyi, ileride programlamaya profesyonel olarak devam edecek olsa da en başlarda teknik konulara boğmanın işin tüm eğlencesini kaçıracağını düşünüyorum.
Bence yeni başlayan birisinin ilk öğrenebileceği ve çeşitli denemeler yapabileceği dil, kolay anlaşılabilir, herhangi bir programlama tekniğini zorlamayan, yazılan bir programı çalıştırmak için onlarca şey indirmeye ihtiyaç duymayan, gerektiğinde küçük bir betik, gerektiğinde web uygulaması, gerektiğinde masa üstü uygulaması geliştirmeyi sağlayan pratik bir dil olmalı. Bu yüzden hiçbir teknik bilgiye sahip olmayan birine tavsiye edilebilecek programlama dili bence Python.
Internet’te her dil ile ilgili olduğu gibi Python ile ilgili birçok kaynak mevcut. Ayrıca Python’ un interaktif konsolu ve IDLE bir deneme yanılma tahtası olarak kullanılabiliyor.
Evet, biliyorum, Python ile GUI’ ye sahip bir program yazmak istendiğinde “hangi toolkit’ i kullanmalı?” sorusu ortaya çıkıyor ama yine de oraya kadar kişi birçok programlama terimine aşinalık kazanacak ve birşeyler üretebiliyor olacaktır.
Konuyu ünlü bilgisayar bilimcisi Donald E. Knuth‘ un şu sözleriyle bitireyim:
Only ugly languages become popular. Python is the one exception.
Yani:
Sadece çirkin diller popüler olur. Python ise tek istisnadır.
How to make money from betting on football - Work Tomake Money
YanıtlaSilIf wooricasinos.info you're having problems finding kadangpintar a winning bet online for the day apr casino of https://septcasino.com/review/merit-casino/ your choosing, then หารายได้เสริม there are plenty of opportunities available right here.