Ana içeriğe atla

Drupal nedir

Drupal diğer sistemlere kıyasla koşullara uygun tepki verebilen framefork sistemlere en yakın cms sistemidir. Yani php ve javascript kodları yazmadan php ve javascript ile yapabileceğiniz bir çok internet sitesini, web uygulamasını yapabilmenize olanak sağlar. peki bunu nasıl başarıyor ?
drupalin kurucusu Dries bruyard drupal hakkında şunu söylüyor.

blog sitesi için wordpress kullanın.
wordpress yapacaksanız drupal.

yani drupal demek oluyor ki karmaşık sistemler üretebileceğiniz bir altyapı.

peki drupal gücünü nereden alıyor ?

drupali kurduğunuzda wordpress gibi basit görünmeyebilir. gücünü bence tamda buradan alıyor. drupal size ne isterseniz onu veriyor. azını yada fazlasını değil.

drupalin avantajları esnekliğinden kaynaklanır.

drupal de kategorileri, etiketleri taksonomi yapısından kendiniz oluşturursunuz.
gerekmiyorsa oluşturmazsınız. içerik türleri vardır. wordpress de SAYFA ve YAZI eklemek için 2 içerik türü vardır.

mesela Bilgisayar parçaları toptancılığı yapan bir işletme için internet sitesi yapacaksınız. bunu wordpress ile yaparsanız şu bilgileri nereye gireceksiniz ?

markası: asus
model ismi: Evo Mx
parça numarası: a99
disribtörü: Arena bilgisayar
rengi: Kırmızı
ölçüleri: 28X42 CM
Yuvaları: 1xPCIXpress - 2xPCIXpress 2 - 1 DDR3 ram - 1 DDR4 Ram


bunları böyle yazacaksınız ve bir noktadan sonra unutabileceğiniz özellikler ile standartı yakalayamayacaksınız

DRUPAL DE ÜRÜN TANITIM SİTESİ NASIL YAPILIR ?

YAPI>>İÇERİK-TÜRLERİ>>YENİ EKLE
yolu ile yeni bir içerik türü ekleyin
içerik türü adını BİLGİSAYAR PARÇASI olarak girin
özel alanlşar ekleyin

markası (etiket
model ismi: (kısa metin alanı
parça kodu: (kısa metin alanı
disribtörü: (kısa metin alanı
rengi: (color picker
ölçüleri: 28X42 CM muti field
Yuvaları: (kısa metin alanı

mesela bir oyun sitesi yapacaksınız.

oyun başlığı
oyun açıklaması
oyun swf dosyası (eklenti olmadan swf yükleyemezsiniz)
oyun detayı sayfası
oyun oynama sayfası

bunları wordperss de oluşturmak için php + javascript bilmek şart
drupalde sistem şöyle işler

bir içerik türü oluştur

  • OYUN

içerik türüne alanlar ekle

  1. BAŞLIK
  2. AÇIKLAMA
  3. DOSYA YÜKLE
  4. RESİMLER YADA GALERİ RESİMLERİ İÇİN ALANLAR EKLE
  5. RESİMLERE AYRI ÖLÇÜLER, STİLLER AYARLA
  6. OYUN DETAYI SAYFASINI ÖZELLEŞTİR
  7. OYUN OYNAMA SAYFASINI ÖZELLEŞTİR

Drupal de içeriklerin görünümlerini özelleştirmek ?

drupal views modülü ile özel bir sayfa oluşturup bu sayfada belirli bir içerik türünü ve o içerik türüne ait belirli br takım alanları (resim, başlık, açıklama vs) gösterebilirsiniz. 
oyunu oynama sayfasına yeni alanlar ekleyip reklam yayını için kullanabilirsiniz. yada BENZER YAZILAR gibi eklemeler yapabilirsiniz.

duruma göre uygulamalar geliştirebilirsiniz. herşey projenin içeriğine ve hayal gücünüze kalmış.

kalanı sizin hayal gücünüze kalmış.

sorular sorun cevap vereyim.




















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Word Dosyasındaki Resimleri Silme - Kaldırma ?.

Microsoft Word dosyasındaki resimler toplu olarak kaldırmak Microsoft Word dosyasındaki resimleri toplu olarak kaldırmak için CTRL+H tuş kombinasyonunu kullanarak (bul-değiştir) penceresini açın. Açılan pencere de (aranan değer / find what) wordde resimleri silmek için aşağıdaki komutu yazın. ^g microsoft word de resimleri kaldırmak için (yeni değer / replace with) alanına hiçbirşey yazmayıp boş bırakın. (Tümünü değiştir /  Replace all) butonuna tıklayın. Bütün Microsoft wordde / word dosyasından bütün resimler kaybolur / silinir.

Animasyonun 12 Prensibi / Kuralı nedir ?

ANİMASYON Animasyon nedir ? Animasyon (canlandırma) , birkaç  resmin  arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. Geçmişte animasyonlar birkaç kağıda istenen resimlerin çizilmesi ve kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Günümüzde  bilgisayar  teknolojisi hem  vektör  hem de  piksel  tabanlı animasyonlar yapılmasına olanak sağlamaktadır. 2D animasyon tekniğinde saniyede 12 kare çizilerek yapılır. Limited animasyon tekniğinde ise daha az kare çizilerek yapılmaktadır. Bir animasyon filmi yapılmadan önce karakter tasarımları arkasından senaryonun storyboard çalışması ve en son layout çalışması yapılmaktadır. Profesyonel bir şekilde yapılması planlanan bir animasyon filmine bu aşamalar geçilmeden başlanamaz. Animasyon teknikleri son zamanlarda yapılan işlerle teknikte sınır tanımadığını göstermiştir. Fakat genel olarak kategorize etmek gerekirse 3D, 2D, st...

YÖNETİMİN 14 İLKESİ - Henry Fayol - 1841 - 1925

YÖNETİMİN 14 İLKESİ (Henry Fayol – 1841 – 1925) 1. İŞ BÖLÜMÜ: Bir tek alanda çalışma ya da bir konuda uzmanlaşma, çalışanların daha hızlı deneyim kazanmalarına ve yeteneklerini düzenli bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olur. Çalışanlar, iş bölümü yapılarak daha verimli hale getirilebilirler. 2. YETKİLENDİRME/YETKELENDİRME: Talimatlar doğru bir şekilde verilmeli, bununla birlikte çalışanların görevleriyle ilgili yetkileri de dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. 3. DİSİPLİN: Çalışanların talimatlara riayet etmesi gerekir, ancak bu iki yönlü bir olgudur: Eğer yöneticiler, iyi bir liderlik sergileyip, takımın bir parçasıymış gibi hareket ederlerse, çalışanlarının iş talimatlarına riayet etmelerini sağlayabilirler. 4. TALİMATLARDA BÜTÜNLÜK: Talimatlarda çelişkiye yol açmamak için her çalışan yalnızca bir yöneticiye bağlı olmalıdır. 5. YÖNETİMDE BÜTÜNLÜK: Aynı görevleri yapan kişiler aynı amaçlara sahip olmak zorundadır. Bu, bir şirkette koordinasyonu sağlamanın temelidir. Yönetim bütünlü...